Client: Interflora

“En växt är mer än bara en växt”

Frasen är essensen i det sub-brand vi tagit fram till Interflora. Den är vad som gör oss unika. Gröna Flora möter konsumenten i dess passion för växter och pratar om dem med känslor i fokus. Gröna Flora påminner om varför vi har växter i våra liv. Vad betyder växter för dig?

Interflora är ett välkänt företag som idag har starka associationer till blombud och gåvohandel. Nu vill Interflora utöka sitt affärsområde och bli mer attraktiva för en modern, medveten och nyfiken målgrupp. Under ett nytt sub-brand med tillhörande identitet ska Interflora därför lansera en online-butik för krukväxter med fokus på egenkonsumtion.

Känt om målgruppen är att de gärna köper något som är mer än bara en produkt. De är värdedrivna och tilltalas av varumärken som går sin egen väg och gör någonting betydelsefullt. En stor del av vårt arbete handlade på så vis om att lösa en gåta. Hur kan en återförsäljare av krukväxter uppfylla dessa kriterier?

När vi tittade på hur konkurrenterna pratar om den produkt man säljer så blev det tydligt för oss vilken väg alla andra gått. Om man tar en tur bland deras online-butiker väcks känslan av att en växt är just bara det; en växt, en produkt. Detta blev vår glöd. Vår research visade nämligen att växter kan vara mycket mer än så. Växter kan vara gemenskap, ett minne av någon man saknar, en doft, ett lugn eller en protest mot orättvisor. Listan har inget slut. Det var här vår alldeles egna väg uppenbarade sig. Det var här vi kom till insikt:

En växt är mer än bara en växt.

Koncept

Gröna Flora har sitt fokus på kreativitet, inspiration och välmående. Här påminns vi om varför vi har växter i våra liv, i våra hem och om hur de får oss att känna. Vad betyder växter för dig? För oss är en växt mer än bara en växt.

Vid första anblick är en växt kanske inte mer än just det, men ägnar vi den en tanke förstår vi att växten besitter ett värde. Värdet är olika stort beroende på vem vi frågar och varierar i sin innebörd. För mig är växten en doft som väcker minnen från barndomen, för dig ett arv. För någon annan en påminnelse om att stanna upp och bry sig om sin omgivning och sitt välbefinnande.

För vissa kanske växten bara är en inredningsdetalj, men tar vi bort den tappar hela rummet sin karaktär. Gröna Flora vill uppmuntra till reflektion och belysa relationen mellan människa och växt.

 

SOUND ON!

För Berghs Festival har vi skruvat upp en egen aktivering som anspelar på konceptet.

En växt är mer än bara en växt, här – en avkopplande stund.  

För att översätta identiteten till en digital upplevelse valde vi att paketera konceptet i  webbskisser.

Det vi fokuserade på var menyn, landningssidan, en produktsida och en filtrering som hjälper kunden att navigera på hemsidan utefter sina behov.

Landningssida

Eftersom rummet innehåller både produkter och redaktionellt innehåll i form av inspiration och råd ville vi snabbt fånga upp användarens behov med en filtrering. Om användaren inte gör någon filtrering visas populärt innehåll som är generiskt för hela målgruppen.

Istället för att lista produktbilder valde vi att plocka upp det vi fick fram i research: beteendet att börja söka inspiration på exempelvis Pinterest där produkter syns i ett estetiskt sammanhang. Vi presenterade därför produkterna i ett flöde där växterna syns i en inspirerande kontext.

En annan sak vi såg i research var att en tröskel till att köpa en krukväxt online är att man är orolig för frakten. Vi puffar därför fraktinformation på startsidan med kort text och videoformat där användaren även kan klicka sig vidare för att läsa mer.

Filtrering

Filtreringen som vi kommunicerar som Växtväljaren har vi valt att utforma med ett antal frågor tillsammans med lekfulla illustrationer. Illustrationerna förändras beroende på vilket val användaren gör, dels för att sätta tonalitet till varumärket men också för att få in ett gamification-perspektiv.

Målet är att användaren ska känna en belöning och att det är roligt. Vi har också valt att hålla språket lättsamt och charmigt. 


När kunden gjort alla val filtrerar webbsidan fram användarens matchningar och kommande innehåll är sedan anpassat efter användarens behov. 

Kategorisida

Om användaren klickar in på ett kort i flödet på landningssidan leder det till kategorisidan som vi valt att utforma lite annorlunda. För att binda ihop konceptet och svara på briefen valde vi att kommunicera rum och känslor istället för en traditionell produktlistning.

Genom att tagga den översta inspirationsbilden med klickbara produkttaggar vägleds användaren till de produkter som är relevanta för rummets känsla eller rum.

Innehållet är placerat i en dragbar sektion där relevanta produkter för kategorin presenteras.

Produktsida

Produkten presenteras med en mänsklig namngivning för att jacka in i den personliga/emotionella delen av konceptet. En sak vi såg i våra undersökningar är att man som konsument snabbt vill hitta skötselråd, vi placerade därför råden högt upp utan att användaren behöver scrolla. De tre prioriterade skötselråden visas först och klickar användaren på baren för skötselråd kommer en ny sida upp med alla råd samlade. 

Priset är placerat längst ner i en sticky bar som alltid är fäst i skärmens botten, även när användaren scrollar. Eftersom den känslodrivna tonaliteten är en byggsten i konceptet valde vi att kommunicera ”välj växt” för att knyta an till det beteende vi sett att konsumenten har i butik. Där de vill välja sin favorit, känna och klämma.

Då vi i vår research såg att fraktdelen var en tröskel till köp valde vi att även lyfta fraktinformation tillsammans med produkten. Detta eftersom att ingången till sidan kan ske på olika sätt, exempelvis via google-sök och användaren då missar informationen på landningssidan. Vi illustrerade frakten med en klickbar fraktikon där mer information fälls ut vid klick.

Lanseringskampanj

Vad betyder växter för dig?

 

Med frågan ska Gröna Flora uppmana till djupare reflektion om relationen mellan människa och växt.

#gröntförmig samlar ambassadörers och målgrupps egna ord och svar på frågan. På så sätt möjliggörs det för målgruppen att vara med och bygga delar av Gröna Floras storytelling. Här finns inget rätt eller fel. Varumärket kan ta vid i olika kampanjer och uttag och bygga på med sina svar och reflektioner kring vad växter betyder.

I ett första uttag är välmående i fokus. Ett rum av växter byggs upp i en pop-up mitt i city för att erbjuda och bidra till avkoppling. En paus. Kampanjerna som följer kan ta vid i olika svar med fokus som kreativitet och inspiration.

Kärnan i konceptet är frågan om vad växter betyder för just dig. Konceptet blir skalbart då det inte är begränsat, varken i geografisk eller demografisk form. Svaret varierar beroende på vem som får frågan och aktiveringar kan baseras på de reflektioner som ges.